21. feb. 2018

Renhet

av Jonathan Franzen

Cappelen Damm, 2015



Jonathan Franzen er kjent som en glimrende samfunnssatiriker og forfatter av realistiske romaner med emner og personer hentet fra samtiden. Franzens siste roman balanserer godt mellom det private og det samfunnsmessige, men til forskjell fra hans to forrige bøker inneholder den flere elementer fra thriller og spenning: mord, datainnbrudd, Stasis intriger, forsvunnet atomvåpen, internettlekkasjer, fødselens hemmelighet – bare for å nevne noe. Historien om Pip Tyler, varsleren Andreas Wolf og journalisten Tom Aberant - de sentrale personene i boka, er intens og tempofyll.

Bokas tittel, «Purity», er også det virkelige navnet til Pip Tyler. 23-årige Purity har aldri møtt sin far og vet ingenting om sin mors fortid. Jakten på sin identitet fører henne til WikiLeaks-liknende organisasjon The Sunlight Project som arbeider for å avdekke skitne hemmeligheter over hele verden. Organisasjonens leder, den østtyske dissidenten og hackeren Andreas Wolf, er opptatt av å avsløre ondskap, korrupsjon og sosial urettferdighet og kaste lys over maktmisbrukende myndigheter, konserner og enkeltmennesker.

Gjennom Andreas tar Franzen opp et av romanens nøkkeltemaer – datateknologien som en ny form for totalitarisme. Han drar paralleller mellom DDR statens hemmelige politi, Stasi, og Twitter med Facebook og sammenligner sosialisme med dens totale overvåking og hjernevasking med Internett som er i ferd med å definere alle vilkår for folks eksistens. Internett symboliserer skittenhet og døden og stilles opp mot ekte journalistikk som vil forske, produsere, lære og huske ting.

Ordet «renhet» går som en rød tråd gjennom hele romanen og er bokas hovedtema. Franzens karakterer er besatt av renhet, syndfrihet og moralsk uangripelighet og streber etter å være et godt menneske. Romanen er ærlig og skånselløs, tragisk og komisk samtidig. Den er full av metaforer og skjulte sitater og er et klondyke for de beleste. De finner i teksten mange litterære paralleller og flere referanser til Dickens, Homer, Goethe, Shakespeare. Boka kan oppfattes på forskjellige måter: som en stor sosial roman, som et intimt familiedrama, som en dannelsesroman. Og det er opp til leseren å tolke den på sitt vis.

Oversatt av Monica Carlsen.

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...