7. juni 2017

Velkommen til Amerika

av Linda Boström Knausgård
Oktober forlag, 2017


Svenske Linda Boström Knausgård, født i 1972, debuterte i 1998 med diktsamlinga Gör mig behaglig för såret. Så gikk det 13 år, før hun i 2011 utga novellesamlinga Grand mal. I 2013 kom romanen Helioskatastrofen og i 2016 kortromanen Velkommen til Amerika.

Velkommen til Amerika fikk veldig god mottagelse i Sverige, og ble innstilt til den hederstunge svenske litteraturprisen Augustprisen i 2016. Som broderfolk med nesten samme språk, så føles det litt feil og unødvendig med oversettelse til norsk, vi kan jo bare lese på svensk! Men den er oversatt, av Monica Aasprong, og kom ut på Oktober forlag i år. Boka har fått veldig gode anmeldelser her til lands også.

Jeg-personen i boka er Ellen på 11 år. Hun bor i en stor flott leilighet midt i Stockholm, sammen med moren som er skuespiller, og den eldre broren. Faren er død, og Ellen vet med seg selv at det er hun som har skyld i det. Hun ba høyt til Gud om at faren skulle dø, og da gjorde han det. Faren hadde psykiske problemer. Det medførte mye uro i familien, og det endte med at foreldrene ble skilt. Da faren tilslutt ble funnet av en sjukepleier så hadde han vært død i tre uker. En slik makt hadde altså det som Ellen sa. Ellen bestemte seg for å slutte å snakke.

Det er en sterk og veldig godt skrevet bok. Linda Bostrøm Knausgård forteller med en egen ro og har veldig fine beskrivelser og betraktninger. Det er en familie i sterk spenning. Skolen er bekymret for Ellen. Moren er sterk, vakker og glad. Hun viser stor omsorg og forståelse, gir til og med Ellen sigaretter da hun har prøvd å røyke første gang som 11-åring. Men Ellen har sluttet å snakke og broren spikrer igjen døra inn til rommet sitt.

Mye i Ellens liv stemmer overens med Linda Bostrøm Knausgårds eget liv. Hennes mor er også skuespiller og tok i mot elever, de bodde i en stor flott leilighet sentralt i Stockholm, hennes far hadde psykiske problemer, hun hadde også en mormor i Nord-Sverige. Men historien er skjønnlitteratur.

Jeg leste boka som e-bok, det er gratis og tilgjengelig for alle som vil, ta kontakt med biblioteket hvis du ikke har lånekort med pinkode. Ellers er den også veldig fin som vanlig bok, med ekstra god og behagelig papirkvalitet på omslaget.

Får du tak i boka på svensk, kan det ellers være en ide å lese den i den originale språkdrakta.

Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...