24. nov. 2016

Den glitrende snøen ved verdens ende

av Eowyn Ivey

Pantagruel forlag, 2016 

Oberst Alan Forrester leder i 1885 en ekspedisjon med noen håndplukkede menn for å utforske en del av det utemmede Alaska-territoriet der få hvite menn har vært før. På deler av turen har de også følge av et par pelsjegere og noen av de lokale indianerne. Ferden går oppover langs Wolverine river og skal etter planen ende opp ved Klondyke river, som allerede er kartlagt og bebodd av hvite mennesker. Forrester reiser fra den gravide konen, Sophie, og han skriver ned de usedvanlige opplevelsene i håp om at konen får dagboken dersom han selv ikke kommer hjem. 

Wolverine-dalen er flere steder utilgjengelig og turen oppover blir mer skremmende enn obersten og mennene hans kunne ha forestilt seg. De visste at de ville oppleve sult og fare, men kan ikke fri seg fra følelsen av at en større, mystisk kraft truer dem på livet.

Parallelt med opplevelsene til Forrester og hans menns hører vi om Sophie og livet hennes i militærforlegningen i Vancouver. De sosiale konvensjonene i en militærforlegning er begrensende, men hennes utforskertrang og interesse for den nye fotografikunsten hjelper henne til å komme seg gjennom tiden ektemannen er i Alaska. 

Noen bøker vekker reiselysten. Denne stemningsfulle historien gjør meg nysgjerrig på Alaska, skulle gjerne ha tatt meg en tur dit for å se den ville naturen der selv.  

Oversatt av Elisabet W. Middelthon og Marius Middelthon

May Britt Josten
Sel bibliotek

17. nov. 2016

Sauebondens liv: fortellinger fra den engelske landsbygda

av James Rebanks

Forlaget Press, 2016

James Rebanks skildrar i denne boka livet som sauebonde på landsbygda i nasjonalparken Lake District, nordvest i England. Han skriv om utfordringane og gledene ved å drive ein sauegard, gjennom mange år og gjennom alle årstidene. Med kjærleik til dyra og jorda fortel han om saueraser, saueavl, lamming, saueklypping, beiterettigheiter,  m.m. 

Rebanks er odelsguten på garden som i meir enn 600 år har vore i familien. Det var sauebonde han skulle bli. Han var ikkje så interessert i skulearbeid og droppa tidleg ut av skulen. Men som vaksen tok han kveldskurs og studerte ved Oxford. 

Forfattaren ynskjer å auke respekten for sauebøndene ved å skrive om arbeidet dei gjer for å bevare kulturlandskapet i Lake District. Eit landskap  som Alfred Wainwright , forfattar av turguidar, og Beatrix Potter, barnebokforfattar,  elska og som turistar i dag elskar.

I ei tid der det blir færre bønder, mens mange andre drømmer om eit roleg liv på landet, gir forfattaren eit realistisk bilete av sauebondens liv. Men sauebøndene i Noreg i våre nasjonalparkar har nok større utfordringar med rovdyr enn den engelske
sauebonden.

Boka kom ut på engelsk i 2015 og er omsett til norsk av Hege Mehren.

James Rebanks er i tillegg til sauebonde ekspertrådgivar i UNESCOs verdsarv-program.

Hanne Gran
Skjåk folkebibliotek

9. nov. 2016

Noe fremmed i mitt sinn

av Orhan Pamuk

Gyldendal, 2016


Orhan Pamuk er tilbake med ny bok etter 7 års litterær taushet. I sin niende roman fortsetter han «søket etter sin hjembys melankolske sjel» og forteller historien om livet og drømmene til en gateselger fra Istanbul.


Mevlut Karatas flytter til Istanbul fra en fattig landsby i Anatolia som tolvåring og blir en av flere tusen nye innbyggere som drømmer om et nytt liv i landets største og rikeste by. Han hjelper faren med salg av yoghurt og boza (tyktflytende, kald vinterdrikk av gjæret hirse), men fullfører ikke skolegangen. Han forelsker seg i en jente og skriver kjærlighetsbrev til henne i tre år, men blir lurt av familien til å gifte seg med hennes eldste søster. Han lykkes endelig med å skaffe seg jobb og mister den igjen. Til slutt finner han hjelp og støtte, men leseren forstår det veldig raskt at Mevlut er ingen seierherre, men snarere en ulykkesfugl.


Mevlut og Istanbuls liv veves inn i hverandre, og Mevluts oppvekst blir umulig uten samspillet med byen. Det er byen som gir han styrke og hjelper til å overleve. Han kjeder seg aldri når han er ute og selger boza fordi «å gå rundt i byens gater om kveldene gir han følelsen av å vandre rundt i sitt eget sinn». Menneskets liv betraktes i romanen i historisk sammenheng og perspektiv. Og på bakgrunn av store politiske og sosiale hendelser blir livets nederlag ingen tragedie eller undergang.


Romanen er fullt befolket av Mevluts mangfoldige slektninger, venner og naboer som forteller sine versjoner av historien og derved utfyller og utdyper Mevluts fortelling. De mange ulike stemmene og synspunkter relaterer seg til hverandre og skaper en litterær polyfoni i teksten.


Boka inneholder ikke bare Mevluts refleksjoner og betraktninger om livet, men en del av actionelementer som kidnappet og bortført brud, mord, finansmanipulasjoner og flere skjeletter i skapet. Tradisjon og forandring, søken etter identitet, forholdet mellom øst og vest er temaer som går igjen i romanen. Noen sider kan leses som en etnografisk prosa. Pamuk gir en nesten topografisk skildring av Istanbul fra slutten av sekstitallet til nåtiden.


Enda en kjærlighetserklæring til Istanbul. Enda en bok om et lite menneske i en stor verden - fortryllende, trøstende og poetisk. Kort sagt et storverk av en stor mester vi har ventet på så lenge.


Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek

1. nov. 2016

Tante Amerika: om det ubotelige

av Per Qvale

Bokvennen , 2016


Sist på 1800-talet blir Karolina Olsson fødd i Värmland i Sverige. Etter ei stor sorg midt i tenåra, flyttar Karolina til Amerika, der ho tek seg jobb som barnevakt for barnebarna til Mr. Kellogg -han med cornflakesen. Då han blir enkemann, innleier desse to eit kjærleiksforhold i skjul for omverda. Stor blir difor sorga for Karolina då han giftar seg på nytt med den rike Carrie, som er jamgammal med han sjølv...

Etter 27 år kjem ho heim til Sverige, der ho flyttar inn i kårstua på garden til systera og mannen hennar. Kvar sommar har ho stor festivitas i kårstua den 4. juli, men ikkje av den grunn lesaren først trur. I tillegg står ho kvar einaste dag heile året nede ved postkassen og ventar på brev frå Amerika, ventar på kjærleiksbrevet ho er viss på ein dag koma frå Mr. Kellogg...

Med sine vidunderlege lansdskapsskildringar av den värmlandske naturen, har Qvale her skapt ein vakker roman sterkt knytt til landskapet, årstidene, blomane, fuglane og det såre i menneskesinnet. Ei lita perle av ei bok, frå ein forfattar som tidlegare i all hovudsak har oversett andre sine bøker. Måtte han berre kome med fleire frå sin eigen produksjon!


Merete Byrøygard
Lom folkebibliotek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...