26. jan. 2016

Som eit barn

av Sivert N. Nesbø

«Som eit barn handlar om ein familie der kvar på sin måte freistar å forsone seg med det dei ikkje kan rå med.»

Familien på fire - mor, far og to søner - er på fjellgarden berre om sommaren. Dei bor ein annan plass i bygda. Om sommaren hjelper dei onkelen, broren til faren, som driv garden åleine elles i året.  Vi fylgjer dei i skogen på tur og med vedhogst, med gardsarbeid og på jakt og fiske. 

Men det er noko som har skjedd som ikkje er fortalt til alle. Familien er prega av sorg. Den eldste sonen ynskjer å arbeide på garden og føre arven vidare.

Dette er ei lita forteljing med mykje innhald, med fint språk og fine naturskildringar.

Sivert N. Nesbø debuterte med romanen Skårgangar i 2013. Dette er hans andre roman, frå  2015.


Hanne Gran
Skjåk folkebibliotek


14. jan. 2016

Den evige sønn


av Cristovão Tezza

Ein ung forfattar førebur seg på å bli far, det største ein kan oppleva her i livet.
Det finst ei heil ordbok med passande ting å seia om fødslar og det å bli foreldre. Lykke! Stoltheit! Kjærleik!
Ein son blir fødd, han har Downs syndrom. Skandala er eit faktum. Skammen er stor. Han er jo ein ambisiøs forfattar som med tida har tenkt å bli kjend og lest av mange menneske.
Men livet pressar seg på, slik det gjer for oss alle, og den ambisiøse forfattarspira må til slutt berre forhalda seg til det faktum at han har fått ein son med Downs syndrom.
I byrjinga er det fornektinga av sonen som pregar den unge faren som vil flykte frå både mor og barn. Etter kvart greier han å sjå sonen i eit nytt ljos og dermed òg bli fylt av kjærleik til vesle Felipe.

Grethe Stavheim Mømb                                                                                         Lesja bibliotek




12. jan. 2016

Olive Kitteridge

av Elizabeth Strout

Dette er en helt spesiell fortryllelse å bo på samme sted hele livet. Dette er en særegen opplevelse å bo på et lite sted hvor alle kjenner hverandre. Man ser livets og stedets endringer hvert år, helt til man plutselig en dag oppdager at alt ble forandret.

Olive Kitteridge, hovedpersonen i romanen med samme navn, har bodd i den lille amerikanske kystbyen Crosby hele sitt liv. Hun har undervist i matematikk i skolen i 30 år og er et av stedets kjente fjes. På mange vis er hun "kjerringa mot strømmen" i byen sin.

Etter et hektisk liv med familien ble hun helt alene. Sønnen Christopher giftet seg og flyttet hjemmefra. Mannen Henry døde etter en tids sykdom. Ingen trengte henne lenger og med det mistet hun sin plass i verden.

Romanen består av 13 frittstående fortellinger som bindes sammen ved at alle personene i boka har tilknytning til Olive og familien Kitteridge. Hver av novellene har en sterk historie hvor Olive spiller sin rolle. Hvert kapittel utdyper og nyanserer karakteren hennes og sammen danner de en sterk og uforglemmelig romanskikkelse.

Elizabeth Strout behersker stoffet fullt ut. Hun skriver om kjærligheten og angsten for den. Om frykten for alderdommen og alderdommens sårbarhet. Om tap, lengsel og ensomhet, men ikke minst håp. Ifølge Strout «de fleste mennesker vet ikke engang at de lever livet mens de lever det». Forfatterens hovedtanke er at "ensomhet kan ta livet av folk - den kan faktisk på ulike måter få en til å dø". Vi alle trenger hverandre for å overleve.

Velfortjent Pulitzerpris for strålende språk, fargerike karakterer og psykologisk troverdighet.



Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...