1. sep. 2016

Denne dagen, et liv

av Jens Andersen

Cappelen Damm, 2015



Astrid Lindgren (1907-2002) er Nordens største barnebokforfatter og en forfatter de fleste kjenner til. Til jul i 2014 kom danske Jens Andersen med den store nye biografien om Astrid Lindgren, Denne dagen, et liv. Den kom på norsk høsten 2015. 

Jeg vil på det sterkeste anbefale denne boka. Jens Andersen går veldig grundig til verks og forteller mye om Astrids Lindgrens liv som ikke har vært kjent tidligere. Han har samarbeidet nært med Astrids Lindgrens datter Karin og har fått tilgang til upubliserte brev, dagbøker og fotografier.

Til tider er biografien spennende som en kriminalfortelling. Det er nesten helt utrolig hvordan Astrid Lindgrens liv følger hele den nordiske historien på 1900-tallet. Hovedhistorien om Astrid Lindgrens liv er kjent for mange, blant annet hennes idylliske barndom. Men Jens Andersen går så detaljert til verks at det kommer fram så utrolig mye interessante og spennende detaljer fra hele Astrid Lindgrens 94-årige liv.  Noe av det mest dramatiske er perioden rundt da 18-årige Astrid ble gravid og fødte sønnen Lasse i København. Historien om Lasse har vært fortalt i alle år, men her får vi vite så mye mer om alt som foregikk i kulissene i sakens anledning. 

Det er uhyre interessant å få et så detaljert bilde av vår alles Astrids Lindgrens liv. I 1978 ble Astrid Lindgren tildelt de tyske bokhandlernes fredspris. Den prestisjefylte prisen skulle overrekkes ved en høytidelig seremoni. Men da arrangørene leste takketalen hennes som ble sendt ned på forhånd, returnerte de den med beskjed om at hun bare skulle motta prisen og takke «kurz und gut». Vi blir stolte på vegne av henne når Astrid Lindgren da gir beskjed om at i så fall fikk heller en fra den svenske ambassaden komme og takke «kurz und gut». Hovedbudskapet i talen var nemlig at for å få fred i verden må man begynne med å komme de huslige tyrannene til livs. Dette var ikke populær tale hos arrangørene. Men de gav seg da, og Astrid Lindgren holdt sin tale, som vakte enorm oppsikt.
Jens Andersen har et meget godt språk, og boka har fått en veldig god oversettelse til norsk av Agnes-Margrethe Bjorvand. Dette er ei bok som man gjerne ønsker kunne vært mye lenger! Den er også rikelig illustrert med bilder som til dels ikke har vært offentliggjort tidligere.

«Jeg bare lever i vei og synes at man skal behandle hver dag som om den var den eneste man har» sa Astrid Lindgren. Lev i vei og les denne boka.

Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule, avd. Otta. Biblioteket

3 kommentarer:

  1. Helt enig! Dette er en flott biografi! Og veldig spennende! :-)

    Siden du skriver rosende om språket, tillater jeg meg å si at det er jeg som har oversatt denne boka til norsk. Vi som jobber med oversettelse setter veldig pris på å bli nevnt i anmeldelser som dette når det er vår oversettelse som har blitt lest og vurdert (og ikke forfatterens originale tekst).

    Lykke til videre med det gode formidlingsarbeidet! :-)

    Beste hilsen
    Agnes-Margrethe Bjorvand, Universitetet i Agder

    SvarSlett
  2. Hei! Beklager seint svar, så denne kommentaren først nå. Tusen takk! Ja helt enig, navnet på oversetteren bør være standard informasjon i en anmeldelse. Hadde absolutt tenkt at det skulle med her, men tydeligvis så glapp det likevel. Så tusen takk for påminninga, skal få lagt det inn snarest. :) Ellers tusen takk til deg for din egen biografi om Astrid Lindgren, den er jo også så utrolig fin da!

    SvarSlett
  3. Takk for gode ord! ❤️ Og en riktig god dag til deg.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...