27. apr. 2015

Døden kjører Audi

av Kristian Bang Foss

Ein sjeldan roman med tydelege, gode karakterar, der forfattaren meistrar kunsten å skrive fengjande med ei god historie i botnen, som attpåtil er både hysterisk morosam, absurd, sår og språkleg sterk med nydelege, poetiske innslag.

Reklamemannen Asger misser jobben etter ei uoppretteleg tabbe, og då sambuaren kastar han ut, går dagane som arbeidsledig med til alkohol og eit destruktivt liv i einsemd. Han tek etter kvart grep og får seg jobb som personleg assistent til den multifunksjonshemma Waldemar, som lir av alle utenkjelege sjukdomar og syndrom. Waldemar bur i eit forsøpla miljø i Stentofte, der håpløysa for lengst har fått overtaket på innbyggjarane og er i ferd med å kvele samfunnet. Då Waldemar ein dag fortel at han har ønskjer å reise til ein healer i Marokko, kjøper dei to mennene seg ein folkevognbuss og legg av stad. Det syner seg imidlertid at det er umogleg å kjøre frå døden... Resten av boka er som ein ellevill roadmovie, krydra med humoristiske scener ispedd vakre, lyriske skildringar.

Ein fengslande, særs velskriven roman, noko heilt utanom det meste anna eg har lese. Håpar og trur at Bang Foss får mange lesarar med denne supre boka, som vann EU`s litteraturpris i 2013.

Merete Byrøygard
Lom folkebibliotek


24. apr. 2015

De tapte sjelers land

av Nadifa Mohamed

Denne romanen er sterk kost, men slik var virkeligheten i Somalia på slutten av 1980-årene. Innimellom konflikter og tragiske hendelser lar jeg meg likevel rive med i detaljskildringer av gater, lukter, klær, interiører, stekende sol og krydderhager. Boka bygger på fagbøker som er oppgitt i kildelisten, og historier fortalt av forfatterens mor. Den gir innsikt i Somalias urolige historie, men også i de motsetningsfylte forholdene vi alle kan ha med hverandre eller i oss selv.

Gjennom livene til tre kvinner, jentungen Deqo fra en flyktningeleir, den fanatiske soldaten Filsan og den eldre velstående Kawsar, får vi innblikk i somalisk kultur, spesielt kvinnenes situasjon, og borgerkrigens meningsløshet. Boka starter med forberedelsene til oktoberfestivalen som ble feiret til minne om militærkuppet i 1970. Her skjer det uventede ting som fører til nye hendelser som kanskje er det utløsende for borgerkrigen.



Deqo protesterer mot idyllen som vises fram med forbilder som Mao, Lenin og Kim Il Jung på svære plakater. Kawsar griper inn da Deqo blir dengt løs på. For dette blir hun kastet i fengsel og hardt mishandlet av korporal Filsan. Heretter har de delvis hver sin historie til de møtes igjen på slutten av boka, og tross sine ulikheter gjør hverandre sterkere.

Nadifa Mohamed ble født i Somalia i 1981. Familien flyttet til London da hun var fem år. Som følge av borgerkrigen i hjemlandet ble de boende i England og hun bor der fremdeles. Hun har studert historie og statsvitenskap ved Oxford. Hennes første roman Svart mamba handler mest om fedre og sønner, De tapte sjelers land mest om mødre og døtre. Begge bøkene har skapt applaus, priser og forventninger til fortsettelsen.

Dovre folkebibliotek
Eldbjørg Nyborg

14. apr. 2015

Bursdagsgaven

av Sue Monk Kidd


Historia startar i Charleston i South Carolina 1803. Den velståande og høgt respekterte dommarfamilien Grimké feirer fødselsdag; Sarah, barn nummer fem i ein søskenflokk på ti, fyller elleve år. I gåve av sine foreldre får ho den jamaldra slavejenta Hetty, ei gåve ho på det sterkaste forsøker å avslå. Sarah er ikkje heilt som andre unge rike jenter i si samtid; ho drøymer om å studere jus og blir etterkvart ein forkjempar for å avskaffe slaveriet.
 
Slavejenta Hetty og mor hennar har på si side vanskar med å leve etter dei kvites strenge regime, og drøymer om eit tilvære utanfor Grimkés porter. Dei motsett seg i det stille den autoriteten dei dagleg blir utsette for og forsøker så godt dei kan å verne om sin eigen identitet og integritet. Hetty og Sarah utviklar eit spesielt venskap og ei felles forståing for kvarandres problem; «Kroppen min er en slave, men ikke tankene mine. For deg er det motsatt».  
 Vi følger jentene, deres vennskap og deres kamp, i ei tidsperiode som spenner seg over 35 år. Dette er ei historie om stort mot, fridomslengsel og ein sterk trong til å bryte med samfunnets fastlåste kvinne og menneskesyn.

Boka bygger på ei sann historie om personar som har levd i verkeligheten. Sarah Grimké og hennar søster, Angelina Grimké, var dei første kvinnelege forkjemparane for avskaffelsen av slaveriet. Søskenparet var i tillegg pionerar innan den feministiske tankegangen i Amerika og har i historisk forstand bidrege til den vestlege sivilisasjonens utvikling.  Dette gjer boka enda meir interessant. Det er ei velskrive, spanande, og engasjerande historie.
 
Tove Jøndal
Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...