25. feb. 2015

Se ilden lyse over jord

av Nils Henrik Smith



…………..«To menn i dress i frukostsalen ved Hotel Belarus, Minsk, ein morgon i februar  2013, ifølgje vår tidsrekning. Det slo han at viss einkvan observerte dei no, ville dei sannsynlegvis (feilaktig) gå ut frå at han var ein aldrande,  distingvert, utanlandsk forretningsmann, kvithåra  og iført formelt antrekk, som naut frukosten i lag med sin yngre,  russiske kollega, før dei i lag skulle praie ein taxi (eller kanskje stige inn i ein ventande limousin) utanfor hotellresepsjonen og deretter straks fare av  garde til møtet eller konferansen som var planlagt i lang tid på førehand, og som var årsaka til at dei var i Minsk, i von om at det skulle kunne lukkast dei å inngå viktige avtalar, til sams glede og nytte, og eit nærare samband, ja, i beste fall til og med venskap, mellom deira respektive, høgst ulike nasjonar, og den tredje nasjonen dei var i, og der møtet, eller konferansen, av ukjente årsaker fann stad»……

Kva er ikkje lenger frå sanninga enn denne hypotetiske feilslutninga? Den eigentlege årsaka til at han befinn seg i Minsk er at han skal date ei kvinne som han har blitt kjend med etter at dottera overtala han til å lage ein profil på Facebook som formidlar kontakt med aust-europeiske kvinner. Eit begjær blir vekt i han. No er han i Minsk, fast bestemt på å forføre denne kvinna som han trur han elskar.

Forfattaren har ein måte å skrive på som krev at du «er på» heile tida. Ein nydeleg roman der vi får innsyn i denne mannen si einsemd, tap og begjær. Ein liten godbit å kosa seg med.

Grethe Stavheim Mømb
Lesja bibliotek

 

18. feb. 2015

Stoner

av John Williams


stoner
"Stoner" utkom første gang i 1965, men bare 40 år senere ble den en internasjonal bestselger da den ble gjengitt i en amerikansk klassikerserie. Romanen er basert på forfatteren John Williams egne opplevelser og handler om en professor i engelsk litteratur.


Dette er en klassisk fortelling med en lineær struktur (begynnelsen, midten og slutten). Forfatteren skildrer en manns liv fra barndom til døden. Romanen er lavmælt og nøktern. Det er ikke uventede vendinger og gåter, men hovedpersonens indre liv som skaper dynamikken i handlingen.

Boka har tittel etter hovedpersonens etternavn. William Stoner er en fattig odelssønn fra Midtvesten som begynner på Universitetet i Missouri for å studere landbruk. På universitetet faller han for filosofi og litteratur og går fra agronomistudier for å følge sine interesser.


Allerede i det første kapitlet får vi en kort oppsummering av Stoners liv og karriere. Deretter får vi lese hele livshistorien hans om et mislykket ekteskap, en håpløs kjærlighet, en motgangsfylt karriere og vanskelige forhold med datteren. Ytre sett en trist historie om et helt ordinært, kjedelig og usynlig liv uten noen store hendelser.


Forfatteren selv mente at Stoner hadde et godt liv, et bedre liv enn mange andre. Han kunne gjøre det han hadde mest lyst til. Han elsket jobben sin og var engasjert i det han gjorde. Tross all motgang, stod han fast for sine verdier og fasthold det han likte best. Og der er akkurat dette som gjør livet verdt å leve, sier forfatter.


Det er en veldig ærlig roman. De fleste vil finne noe i boka som passer for dem. De aller fleste blir villige til å dele vemod og en dyp kjærlighet til livet og litteraturen med bokens hovedperson.



Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek

7. feb. 2015

Jeg sluttet å telle dager

av Caterina Cattaneo

Dette er en historie fra lepraens tid i Norge. Vi møter kvinnen Berly idet hun ankommer St. Jørgens hospital i Bergen og får ta del i hennes første sjokkartede møte med sykehuset. Berly ser med vantro på de forkrøplede menneskene med vansirede ansikter og verkende sår, og hun overveldes av stanken som er der.

Men hun tenker at hun er ikke som dem, hun kommer fra en stor gård og har vært en respektert kvinne i samfunnet. Sykdommen er bare nylig påvist hos henne og hun regner med at hun snart får reise hjem til mannen og sine to barn.

Oppholdet blir lengre enn hun tror og etterhvert glir hun inn i rutinene ved anstalten. Hun blir venn med en annen pasient, Kari, og sammen hjelper de hverandre med å overleve i den elendige tilværelsen. De blir eksperter på å lage små gode øyeblikk i alt det triste.
 
Berly er overbevist om at sykdommen er Guds straff fordi hun innlot seg med en annen mann mens hun var gift og hun tror at hun blir frisk bare hun får gjort bot. Dessuten holder Dr. Armauer Hansen på med sin forskning og de håper på et snarlig gjennombrudd som vil hjelpe de spedalske.

Denne boka er skrevet med en varme som gjør at det er menneskene og ikke sykdommen som trer fram som det viktigste. Berlys vei fram mot erkjennelsen av sin skjebne blir et viktig tema i boka, likedan menneskers samhold og splid i ekstreme situasjoner.

Selv om historien er oppdiktet er rammen rundt bygget på dokumenterte hendelser, og den gir et troverdig og nærgående bilde av å være leprasmittet på slutten av 1800-tallet.

For den som ønsker å lese mer om temaet anbefales Ti tusen skygger : en historie om Norge og de spedalske av Bjørn Godøy


Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek

3. feb. 2015

Frøken Jean Brodies beste alder

av Muriel Spark


Jean Brodie er lærarinne på ein jenteskule i Edinburgh på 1930-talet. Ho underviser jentene i tema ho finn langt viktigare i livet enn pensum, slik som kunst og eige kjærleiksliv. Hennar pedagogiske metodar er mildt sagt utradisjonelle. Seks jenter gjer ho til sine «fortrulege», den såkalla Brodie-klikken. Desse meiner ho har noko ved seg, dei er «crème de la crème» - heva over dei andre elevane. Rektor ved skulen er vel kjend med frøkna si uortodokse undervising. Ho ynskjer å kvitte seg med henne og leitar i fånytta etter prov, men ein dag svik ein av jentene i klikken, frøken Jean Brodie..

Boka si styrke ligg i eit lett, humoristisk og elegant språk. Saman med historia og dei komplekse karakterane, gjer dette at boka blir mangetydig og fascinerande. «Gi meg en pike i mottagelig alder, og hun er min for alltid!» seier frøken Jean Brodie. Ho er ei kvinne i sin beste alder – i følgje henne sjølv, og nett dette skal dei unge jentene få hauste frukter frå og bære med seg i resten av si tid. Jean Brodie er berre uforgløymeleg! Ho er ei fritenkjande kvinne med sterke meiningar. Ho trår over ein del grenser, så vel profesjonelle som etiske.. Det er ikkje til å stikke under ein stol at ho gjerne manipulerer dei små har ho sjansen til det. Kor skremmande er ikkje det, når vi skjønar at Mussolini og Hitler er blant hennar store heltar? Jean Brodie er lunefull, og vi kjem kanskje aldri heilt innpå henne, men det er det som gjer boka så interessant. Ei liknande lærarinne skal du leite lenge etter!

Ann Kristin Leirmo
Lesja bibliotek



 
 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...