17. des. 2014

De forvillede

av Amin Maalouf


Det har gått 25 år siden Adam dro fra hjemlandet Libanon og slo seg ned i Frankrike. En dag får han telefon om at hans beste venn fra ungdommen, Mourad, ligger for døden. Selv om de to ikke har snakket sammen på alle disse årene bestemmer Adam seg for å reise. Han håper at de to kan forsones, men Mourad dør før han kommer fram.

Adam og Mourad hørte i ungdomsårene til i en fargerik vennegjeng . Vennene hadde ulik bakgrunn og tro, men fellesskapet var sterkt og samfunnet var også preget av fredelig sameksistens.
Nye politiske strømninger i landet førte til at freden ble etterfulgt av forfølgelse og maktmisbruk. Venneflokken ble splittet og mange av dem reiste ut. Mourad var en av dem som ble værende.
Adam bestemmer at han vil prøve å samle de gamle vennene. Livene har artet seg svært forskjellig, men han får oppsporet alle. Gjennom brevvekslingen han fører med dem kommer de enkeltes motiver for å reise eller bli fram.
Boka beskriver konflikter mellom øst og vest og mellom religioner og folkeslag. Samtalene mellom de gamle vennene blir diskusjoner om svik, hevn og tilgivelse, og kjærlighet, troskap og utroskap.

Boka gjorde inntrykk på meg. Amin Maalouf forteller mesterlig om mennesker som er berørt av og må leve med konsekvensene av kriger og konflikter. Hvem gjorde det rette? De som ble igjen har krigens blod på hendene, men kan de  som rømte landet og lot de andre i stikken frikjennes?

Oddlaug Espe Hammerstad
Dovre folkebibliotek

12. des. 2014

Bullshit-filteret

 av Oda Faremo Lindholm



Bullshit-filteret er en bok for jenter (og gutter) i tenårene som har en mistanke om at mediene er mer interessert i å tjene penger enn de er i å fortelle sannheten. Forfatteren Oda Faremo Lindholm har i sin jobb som journalist lenge vært vitne til at blader og sosiale media ødelegger jenters selvtillit med retusjerte bilder og en uoppnåelig skjønnhetsstandard. Denne boken er hennes oppfordring til unge jenter å innse at alt presset de utsettes for er total bullshit.

Oda tar for seg de vanligste stedene tenåringer blir utsatt for bullshit. Rosablogger, reklame, porno og mye mer. Hun forklarer på en ungdommelig og kameratslig måte, og unngår den komplisert fagterminologien innen den akademiske feminismen. Dette gjør at boken er lett å forstå og passer perfekt til unge mennesker som ikke har blitt introdusert for feminismen før. Boken er også kort med mange bilder så den kan også passe for de som ikke er spesielt glad i å lese.






Lena Jakobsen
Bibliotekarstudent, Høgskolen i Oslo og Akershus

5. des. 2014

Dette har jeg aldri fortalt til noen

av Maria Kjos Fonn

Aschehoug, 2014

Dette har jeg aldri fortalt til noen er Maria Kjos Fonn sin debutbok. Boken er en novellesamling bestående av 7 forskjellige noveller.  I alle historiene møter vi hovedpersoner som har noen i livet sitt som har en veldig sterk makt over dem. Hovedpersonene vi møter prøver å hanskes med denne makten, men klarer ikke å få det slik de ønsker.
Maria Kjos Fonn tar opp aktuelle og vanskelige tema som seksuell legning, rusmisbruk og sykdom.
Med slike sterke tema som bakteppe setter forfatteren de mellommenneskelige relasjonene i fokus, og viser hvordan handlinger får konsekvenser for en selv og andre.
Språket i boken er direkte, muntlig og ufiltrert. Gjennom sin språkbruk lager forfatteren troverdige historier med mange lag og nyanser. Maria Kjos Fonn har evnen til å overraske og sjokkere, og ofte tar novellene helt uventede vendinger.
Dette har jeg aldri fortalt til noen er i utgangspunktet en novellesamling rettet mot ungdom, men den kan likevel være en interessant bok for eldre lesere. Selv om hovedpersonene i tekstene er yngre mennesker, er utfordringene de møter, noe mennesker i alle aldre kan relatere seg til.




Tonje Eriksen Megård,
Bibliotekarstudent, Høgskolen i Oslo og Akershus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...