4. juni 2013

Den hvite fjæren

av John Boyne

Tristan Sadler er den eneste fra sitt kompani som overlever kampene  i  Frankrike  og kommer hjem til England etter Den første verdenskrigen.
To år senere har han samlet nok mot til å oppsøke søsteren til en av medsoldatene. Han sier det er for å levere noen brev som hun i sin tid sendte broren Will, men den egentlige grunnen er langt mer komplisert.  Han ønsker å fortelle hva som egentlig hendte da Will døde, og kanskje håper han også på forståelse for de valg han selv gjorde.
Tristan og Will møttes som unge gutter på treningsleir før de ble sendt videre til kampsonene.  De ble raskt venner, og var begge spente på det som lå foran dem. Virkeligheten ble tøff og vennskapet ble satt på store prøver. Krigen er grusom, dagene er fryktelige, og kameratene faller en etter en.
Bakteppet i denne boka er krigen, men det viktige er likevel relasjonene mellom menneskene. Hva skjer med dem som dag etter dag må tåle ekstreme påkjenninger? Boka handler om feighet, mot, styrke, svik og den vanskelige kjærligheten.
Tittelen på boka spiller på at en hvit fjær under første verdenskrig ble et symbol på feighet, og ble brukt om menn som ikke deltok som stridende i krigen.  Boka er lettlest, men setter spor!
Forfatteren har tidligere skrevet bl.a. Gutten i den stripete pyjamasen.
Oddlaug Espe Hammerstad
Dovre folkebibliotek


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...